17-åring döms för mordförsök i Hökarängen – Vapnet klickade

17-åring döms för mordförsök i Hökarängen – Vapnet klickade

2024-10-17

En 17-årig pojke har dömts för medhjälp till mordförsök efter en skottlossning mot en cyklist på Lingvägen i Hökarängen, Stockholm. Skjutningen, som ägde rum den 20 april förra året, riktades mot en person med kopplingar till ett kriminellt nätverk, men offret undkom utan fysiska skador då vapnet klickade efter att ett första skott avfyrats.

Händelsen planerades i en chattgrupp, och ett meddelande efter dådet avslöjade att vapnet krånglade: "Tydligen 1 skott gick av sen resten klicka", står det att läsa i domen från tingsrätten.

Den 17-årige pojken deltog i planeringen av mordförsöket genom att bland annat anlita spanare för dådet. Han dömdes för medhjälp till mordförsök och fick ett straff på fyra månaders sluten ungdomsvård, då han redan avtjänar ett längre straff för ett liknande brott.

Målet för attacken har enligt domen kopplingar till nätverket Peppar, som är baserat i Hökarängen och Farstaområdet. Nätverket Peppar står i konflikt med det ökända Foxtrotnätverket och är allierat med Dalennätverket.

En annan 17-åring som också åtalades i samband med samma skjutning friades från stämpling till mord, eftersom tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att han aktivt skulle ha planerat att mörda någon. Han dömdes dock för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vid en husrannsakan i en lägenhet som han använt hittade polisen flera vapen och stora mängder sprängmedel, inklusive dynamit. Straffet för honom blev ett år och två månaders sluten ungdomsvård.

De två minderåriga pojkar som också misstänktes för att ha varit spanare i samband med skjutningen åtalades inte eftersom de inte var straffmyndiga, men tingsrätten valde ändå att pröva deras skuld. Båda friades.

Torsdagens dom omfattade även andra brott, inklusive ett planerat mordförsök mot en person med nätverkskopplingar i Märsta. Totalt dömdes åtta personer i domen, där flera av dem fick fängelsestraff.

 

Läs: Domar på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg