21-årig man död i skjutning vid Sätra Centrum – tre döms för mord

21-årig man död i skjutning vid Sätra Centrum – tre döms för mord

2024-10-18

En 21-årig man sköts till döds inne på Sätra centrum i Stockholm den 7 augusti förra året. Flera personer har nu dömts för sin inblandning i mordet, inklusive en 17-årig pojke som döms till sju år och tio månaders fängelse. Mordet misstänks vara kopplat till en pågående konflikt mellan de kriminella nätverken i Sätra och Bredäng.

Mordet i Sätra Centrum

En 21-årig man blev förföljd och skjuten med flera skott inne på Sätra Centrum i södra Stockholm. Händelsen fångades på övervakningsfilm, där det framgår hur mannen jagas av en gärningsman på elsparkcykel. Mannen försökte fly genom gallerian, men blev till slut skjuten på nära håll och avled av sina skador. Flera skott avlossades under jakten, och både vuxna och barn befann sig i köpcentret vid tidpunkten. Gärningsmannen sköt även efter att offret fallit till marken.

Koppling till gängkonflikter

Mordet tros vara en del av en konflikt mellan de kriminella nätverken i Sätra och Bredäng. Den 17-årige pojken, som vid tillfället var 16 år gammal, har dömts till sju år och tio månaders fängelse för mordet. Om han hade varit över 18 år vid brottets tidpunkt, hade han enligt domen kunnat dömas till livstids fängelse. Tingsrätten beskriver mordet som en ”brutal avrättning” och konstaterar att gärningen visade total likgiltighet för andra människors liv, då skotten kunde ha träffat oskyldiga besökare i gallerian.

Långa fängelsestraff för medhjälp

Utöver den 17-årige pojken har ytterligare två personer dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning i mordet. En 20-årig man har dömts till tolv års fängelse för medhjälp till mord, bland annat för att ha lånat ut en elsparkcykel som användes under brottet. En 23-årig man döms till 17 år och tio månaders fängelse för medhjälp till mord. Tingsrätten pekar på att brottets straffvärde motsvarar livstids fängelse, men den 17-åriges ålder sänkte straffet.

Vittnen hotades inför rättegången

Utredningen har även visat att den 17-årige gärningsmannen varit på flykt från ett familjehem vid tiden för mordet. Han beskrivs av polisen som en springpojke för Bredängsnätverket och har varit involverad i kriminella aktiviteter även tidigare. Fem personer åtalades totalt för mordet, och tre av dem har nu dömts. Under rättegången har vittnen hotats, däribland genom att stenar med hotfulla meddelanden kastats in i deras bostäder.

Skärpta straff för gängrelaterade skjutningar

Den 17-årige skytten dömdes till ett högre straff än normalt för sin ålder, delvis på grund av en lagändring sommaren 2023. Skjutningar i gängmiljö betraktas nu som en synnerligen försvårande omständighet, vilket har lett till skärpta straff i fall som detta.

Sätra Centrum mordet - en del av en våldsspiral

Mordet i Sätra centrum är ett i raden av våldsamma händelser som kopplats till gängkriminalitet i Stockholm. Den ökade frekvensen av skjutningar i områden som Sätra och Bredäng har väckt stor oro bland invånare och myndigheter. Säkerhetsläget i dessa områden har skärpts, men konflikten mellan nätverken fortsätter att eskalera.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg