22-åring döms för mord på äldre man i Åstorp

22-åring döms för mord på äldre man i Åstorp

2024-07-23

I augusti förra året sköts en 72-årig man ihjäl i sitt hem i skånska Åstorp. En 22-årig man har nu dömts till 16 års fängelse för mordet, medan två andra personer döms till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Skjutningen fångades på övervakningskamera

Händelsen inträffade när den 22-årige gärningsmannen knackade på dörren till 72-åringens hem. Enligt åklagaren Kerstin Eriksson var det en kort ordväxling innan mannen sköts ihjäl, en händelse som fångades av en övervakningskamera på husfasaden.

Lägre straff efter samarbete

Gärningsmannen greps samma kväll och erkände mordet. Han har lämnat viktiga uppgifter som ledde till att två andra män, 20 och 38 år gamla, kunde dömas till livstids fängelse för anstiftan till mord. 20-åringen ska dessutom utvisas från landet efter avtjänat straff, då han är utländsk medborgare.

Hotbild mot offrets familj

Den mördade 72-åringen var ostraffad, men hans söner har varit kända av polisen. En av sönerna har dömts för inblandning i en stor penningtvättshärva och för att ha planerat ett mord på en högt uppsatt kriminell. I samband med denna rättegång sköts den andra brodern till döds. Enligt tingsrättens dom var mordet på 72-åringen en del av en serie brottsliga gärningar riktade mot familjen.

Ytterligare två åtalade frikänns

Två andra personer som stod åtalade för medhjälp till mord frikändes i rätten.

Sammanfattning

En 22-årig man döms till 16 års fängelse för mordet på en 72-årig man i Åstorp. Två andra personer döms till livstids fängelse för anstiftan till mord, varav en av dem även ska utvisas efter avtjänat straff. Händelsen är en del av en serie brottsliga gärningar riktade mot offrets familj.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg