En företagare i Malmö lurades på över tre miljoner kronor efter hot om våld mot hans familj. Totalt döms 23 personer för brott, varav en 35-årig man döms till fängelse för grovt bedrägeri.
Företagare utsatt för fejkade dödshot
År 2021 blev en företagare i Malmö indragen i en härva som resulterade i omfattande ekonomiska förluster och hot om våld. Företagaren, som driver ett framgångsrikt företag, hade blivit vän med en man genom arbetet. Mannen bad om hjälp med att förvara två danska sportbilar på företagarens tomt och senare registrera dem i sitt namn samt ta emot betalningar från deras försäljning.
När företagaren gick med på att hjälpa, började han få hotfulla sms från personer som utgav sig vara bilarna tidigare ägare. Hoten eskalerade till dödshot mot företagarens familj. Rädd och pressad vände sig företagaren till sin vän, som lovade att lösa situationen med hjälp av sin 35-årige son.
Miljonbelopp överfördes under falska hot
Den utsatta företagaren betalade över tre miljoner kronor till vännen och dennes son för att "köpa sig fri". Trots betalningarna fortsatte hoten, vilket till slut fick företagaren att anmäla händelsen till polisen.
Polisutredningen avslöjade att hoten var en bluff. De påstådda danskarna existerade inte, och de hotfulla meddelandena hade skickats från en mobiltelefon tillhörande vännens son.
Domar och skadestånd
Den 35-årige sonen dömdes till två år och tre månaders fängelse för grovt bedrägeri. Hans far, som var delaktig i bluffen, avled innan rättegången. Utöver huvudgärningsmannen dömdes ytterligare 22 personer för olika grader av penningtvättsbrott, då de tagit emot delar av företagarens pengar på sina bankkonton.
Samtliga 23 dömda ålades att betala skadestånd motsvarande summan företagarens förlorade pengar. Trots detta har polisen inte lyckats säkra några tillgångar från 35-åringen, som enligt uppgifter spenderade stora summor på nätkasinon innan gripandet.
Brottsoffermyndigheten kan bli en sista utväg
Om gärningspersonerna inte betalar skadeståndet kan Kronofogden undersöka deras betalningsförmåga. Skulle inga tillgångar finnas kan företagarens nästa steg bli att ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten.
Läs: Domen på krimfup.se
Läs: FUP på krimfup.se
Foto: Polisen