36-åring döms för inblandning i mordplaner - Göteborg

36-åring döms för inblandning i mordplaner - Göteborg

2024-10-14

En 36-årig man, som i medier kallats ”Direktörssonen”, har dömts till sex och ett halvt års fängelse för inblandning i mordplaner och narkotikabrott. Mannen var efterlyst i tre år och greps efter en husrannsakan i Mölndal. Vid gripandet hittades tre falska id-handlingar i hans bostad. 36-åringen, som uppgavs vara förvirrad vid gripandet, har nu dömts för sin delaktighet i mordplaner och grova narkotikabrott kopplade till det pågående gängkriget mellan M-falangen och G-falangen i Västra Frölunda.

Polisen hade under flera år sökt mannen och i domen framgår att han hade en central roll i att ta in narkotika till andra kriminella aktörer. Åklagaren Lotta Nielsen beskrev honom som en "spindel i nätet" som varit delaktig i stora narkotikaaffärer. Genom det krypterade kommunikationssystemet Encrochat avslöjades detaljerade planer på att mörda fyra personer från det rivaliserande nätverket G-falangen. Den 36-årige mannen förnekade dock alla anklagelser och har överklagat domen.

Mordplanerna som nu lett till den fällande domen planerades under våren 2020, då de inblandade medlemmarna i M-falangen diskuterade hur och när dåden skulle genomföras. I Encrochat-meddelanden beskrev de olika förberedelser och specifika mål. Polisen kunde avkoda dessa meddelanden, vilket ledde till gripanden och rättegångar för flera ledande personer i M-falangen, däribland 36-åringen, som dock inte anses vara en direkt del av M-falangen men haft ett nära samarbete med dem.

Under tiden mannen var på flykt skickades ett flertal mejl till polisutredarna, med innehåll som hånade polisens insatser och skröt om narkotikaaffärer. I ett av mejlen stod det: ”Ni kommer aldrig hitta NN, hahaha. Han sålde 75 kg tjack i förrgår”, samt påståenden om att mannen hade tjänat stora summor på narkotikahandel.

Tingsrätten konstaterade att det sammanlagda straffvärdet för gärningarna, inklusive mordförberedelser och flera narkotikabrott, motsvarar fängelse i sex år och sex månader. Inga förmildrande omständigheter har beaktats i domen.

Advokat Magnus Johansson, som representerar 36-åringen, meddelade att hans klient är "oerhört besviken" och att de har fått instruktioner att överklaga domen.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se


Foto: Polisen

Varukorg