Adam Farhoumand och Bolånefusket avslöjas i Uppdrag granskning

Adam Farhoumand och Bolånefusket avslöjas i Uppdrag granskning

2024-10-16

Uppdrag gransknings avsnitt "Bolånefusket" avslöjar hur Sveriges mäktigaste mäklare, Adam Farhoumand och flera mellanhänder har lurat storbankerna att bevilja bolån till privatpersoner som egentligen inte uppfyller de ekonomiska kraven. Genom avancerade bedrägerier har dessa aktörer manipulerat bostadsmarknaden och trissat upp priserna, vilket påverkat både banker och vanliga bostadsköpare.

I centrum för denna skandal står Adam Farhoumand som nyligen dömts till tre och ett halvt års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Det här bolånefusket visar hur djupt rotat fusk kan vara i fastighetsbranschen, och varför det är viktigt att noggrant granska de personer du gör affärer med.

Adam Farhoumand och bolånefusket

Adam Farhoumand en känd profil inom fastighetsbranschen, har byggt upp en karriär genom att sälja exklusiva lägenheter till kändisar och influencers. Men bakom hans framgång gömmer sig omfattande bedrägerier där falska anställningar och manipulerade inkomstuppgifter har använts för att lura bankerna att bevilja bolån till personer som annars inte skulle kvalificera sig.

Fallet har blivit ett av de största bolåneskandalerna i Sverige, och Ekobrottsmyndigheten har kartlagt hur Farhoumand och hans affärspartner använt avancerade penningtvättsmetoder för att undvika upptäckt. Under åtalets gång framkom även att Farhoumands företag regelbundet använde företagskortet för privata utgifter, inklusive lyxresor till Spanien, vilka nu granskas av Skatteverket.

Skatteverkets granskning av lyxlivet:

Samtidigt som rättsprocessen pågår har Skatteverket riktat in sig på Farhoumands ekonomiska oegentligheter. Deras granskning har avslöjat en rad privata utgifter som felaktigt bokförts som företagskostnader, vilket inkluderar nattklubbsbesök, Eton-skjortor och renoveringar i lyxvillor. Skatteverket kräver nu att över 1,1 miljoner kronor ska beskattas som lön.

Dessa granskningar belyser hur bolånefusket inte bara påverkat bostadsmarknaden, utan också skadat den offentliga ekonomin genom olagliga skatteupplägg.

Hur du kan skydda dig – Använd Krimfup.se för att kontrollera bakgrunden på dem du gör affärer med:

Att ha tillgång till korrekt information om personer och företag är avgörande för att undvika ekonomiska risker. Med Krimfup.se kan du enkelt få tillgång till förundersökningsprotokoll och domar direkt online. Detta verktyg gör det möjligt att kontrollera bakgrunden på mäklare, affärspartners eller andra aktörer, vilket kan skydda dig från att bli inblandad i liknande skandaler som "Bolånefusket".

Med Krimfup.se kan du snabbt och enkelt ta reda på om en person har varit inblandad i ekonomiska brott eller om det finns varningar som du bör vara medveten om innan du gör affärer.

Vanliga frågor om bolånefusket:

Vad handlar Uppdrag granskning – Bolånefusket om?
"Bolånefusket" är ett avsnitt i Uppdrag granskning som avslöjar hur svenska storbanker lurades att bevilja bolån till personer som inte kvalificerade sig ekonomiskt. Genom att använda falska inkomstuppgifter och mellanhänder kunde dessa personer få större lån än vad de egentligen hade rätt till.

Hur kan jag skydda mig mot bolånefusk och andra ekonomiska brott?
Det bästa sättet att skydda dig själv är att göra en grundlig bakgrundskontroll på de personer eller företag du planerar att samarbeta med. Med hjälp av Krimfup.se kan du få tillgång till offentliga domar och förundersökningsprotokoll, vilket ger dig insikt om en persons eller ett företags tidigare rättsliga problem.

 

Läs: Domar på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg