Åklagaren kräver sluten ungdomsvård för mordet på Emilia

Åklagaren kräver sluten ungdomsvård för mordet på Emilia

2025-01-11

Åklagaren kräver att 15-åringen som står åtalad för mordet på 14-åriga Emilia Sjöberg i Landskrona döms till sluten ungdomsvård i fyra år. Samtidigt argumenterar målsägandebiträdet för ett fängelsestraff.

Sluten ungdomsvård eller fängelse?

Åklagaren har föreslagit att den 15-åriga flickan, som står åtalad för mordet på Emilia Sjöberg, ska dömas till sluten ungdomsvård i fyra år. Men Angelika Lesniewicz, målsägandebiträdet som företräder Emilias mamma, menar att detta inte är en tillräcklig påföljd.

– Ett frihetsberövande i form av sluten ungdomsvård på max fyra år är inte proportionerligt med hänsyn till brottets allvar och karaktär, säger Lesniewicz och föreslår istället ett fängelsestraff.

Två tonårsflickor är misstänkta i fallet. Den ena är 13 år gammal och därmed inte straffmyndig. Trots detta misstänks båda för att ha deltagit i mordet på Emilia, som hittades död i ett industriområde i Landskrona natten till den 23 juli.

Läs: Förundersökningsprotokollet om fallet på krimfup.se

15-åringens försvar: ”Förnekar mordanklagelsen”

Försvarsadvokaten Maria Stål Lindgren motsätter sig åklagarens krav på ett fängelsestraff för den 15-åriga flickan.

– Min klient är endast 15 år gammal, och våra fängelser är inte anpassade för så unga personer, säger hon.

Advokaten framhåller vidare att den åtalade flickan förnekar mordanklagelsen men erkänner grov misshandel och grovt rån.

Rättegången bakom stängda dörrar

Rättegången i fallet har hållits bakom stängda dörrar och beskrivs som påfrestande. Trots detta uppges stämningen ha varit lugn, enligt Maria Grosskopf, advokaten som företräder den 13-åriga flickan.

13-åringen har medgett att hon utövat våld men nekar till att det fanns en avsikt att orsaka Emilias död.

– Hon önskar att det som hänt aldrig hade inträffat och menar att det inte var hennes avsikt att målsäganden skulle avlida, säger Grosskopf.

Kritik mot sociala myndigheter

Maria Grosskopf pekar även på att den 13-åriga flickans uppväxt och bristande stöd från sociala myndigheter kan ha påverkat hennes agerande.

– Sociala myndigheter har inte tillgodosett hennes behov av adekvat vård. Hon har blivit sviken av vuxenvärlden, vilket har påverkat hennes mående och handlande, säger Grosskopf.

Lunds tingsrätt ska nu avgöra 13-åringens roll i händelsen. Därefter kommer socialtjänsten att besluta om vilka insatser som krävs för henne framöver.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om fallet på krimfup.se

 

 

Foto: Polisen

Varukorg