Besiktningsman döms till fängelse för mutor vid bilbesiktning

Besiktningsman döms till fängelse för mutor vid bilbesiktning

2024-10-16

En besiktningsman från Uppsala län har dömts till fängelse efter att ha tagit emot pengar för att godkänna bilar utan att genomföra besiktning. Hovrätten skärpte straffet och dömde mannen till ett år och fyra månaders fängelse för grovt mutbrott, osant intygande och tjänstefel.

Godkände bilar utan att besikta dem

Under våren 2020 började besiktningsmannen på en bilbesiktningsstation ta emot mutor i utbyte mot att godkänna fordon som inte ens varit på plats för besiktning. För sina tjänster fick mannen mellan några hundralappar och upp till ett par tusenlappar. Detta ledde till att flera bilar godkändes utan att ha genomgått en korrekt kontroll, vilket strider mot reglerna för bilbesiktning.

Hotad till att besikta bilar svart

Mannen hävdade inför rätten att han tvingats godkänna fordon under hot från tre personer med skorpiontatueringar. Enligt honom hade dessa personer tvingat fram besiktningar av fordon enligt en förbestämd prislista. Tingsrätten avfärdade dock förklaringen som "uppenbart påhittad" och ifrågasatte mannens detaljerade minnesförlust kring händelserna, förutom just hoten.

Fängelse istället för villkorlig dom

Tingsrätten dömde mannen i ett första skede till villkorlig dom och dagsböter, då brotten ansågs ha skett vid 13 tillfällen men inte utgjorde en systematisk verksamhet. Svea hovrätt ansåg dock att mannens upprepade agerande hade systematiska inslag och ansåg därför att brottet var grovt. I och med att mannen hade ett särskilt ansvar som besiktningsman och hans agerande kunde påverka trafiksäkerheten, skärpte hovrätten straffet till fängelse. Beslutet innebär att mannen nu får avtjäna ett längre fängelsestraff på ett år och fyra månader. 

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg