Busschaufför döms för vårdslöshet – backade 300 meter på E4

Busschaufför döms för vårdslöshet – backade 300 meter på E4

2024-10-16

En busschaufför har dömts för vårdslöshet i trafik efter att ha backat sin buss 300 meter på E4 vid Torsviksområdet, Jönköpings län. Händelsen inträffade den 6 november förra året när föraren, som körde en snabbuss mellan Jönköping och Värnamo, missade en avfart. Istället för att fortsätta till nästa avfart, valde han att backa bussen på vägrenen.

Bevisning från övervakningskameror

Enligt åklagaren stöds domen av övervakningsfilmer samt vittnesmål från passagerare på bussen. Filmerna visar också att busschauffören tittade på sin mobiltelefon under körningen, något som föraren förnekar. Han menar att detta inte är korrekt och att han inte använde sin mobil vid tillfället.

Busschaufförens förklaring

I förhör med polisen berättade chauffören att han fick en varning om låg motoroljenivå, vilket orsakade stress. Han hävdar att denna stress fick honom att fatta beslutet att backa tillbaka till avfarten istället för att köra vidare till nästa.

Tingsrätten fastställer domen

Tingsrätten anser att chauffören brustit i den försiktighet som krävs av förare i trafiken, särskilt på en större motorväg som E4. I domen konstaterar man att busschaufförens agerande innebar en betydande fara för övriga trafikanter. Föraren döms till böter på totalt 11 200 kronor och åläggs även att betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Trots att chauffören har erkänt själva händelsen, har han nekat till att han gjort sig skyldig till brott. Tingsrätten har dock valt att inte gå på hans linje och fastställt bötesstraffet.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg