Döms för handgranat i flerfamiljshus – kopplas till Norra Biskop

Döms för handgranat i flerfamiljshus – kopplas till Norra Biskop

2024-10-21

Två tonåringar med kopplingar till det kriminella nätverket Norra Biskop har dömts efter att en skarp jugoslavisk handgranat m/75 hittades gömd i källaren till ett flerfamiljshus i Svartedalen. Händelsen uppmärksammades efter att polisen, vid en rutinundersökning, hittade granaten i ett sandfyllt utrymme. Det explosiva föremålet var utrustat med cirka 35 gram sprängämne och 3 000 stålkulor, vilket kunde ha orsakat allvarliga skador vid en explosion.

Videon avslöjade kopplingar till nätverket

En av de dömda tonåringarna filmade gripandet från sitt fönster och i en tidigare video, där han ropade "Norra B!", visade han upp en handgranat som senare identifierades som den som hittades i fastigheten. Trots försök att förneka kopplingar till föremålet visade chattkonversationer och en nyckelbricka att tonåringen hade besökt källaren flera gånger. Slanguttrycket "äpple", som användes i chattar, avslöjade ytterligare kopplingar till granaten.

Försvar om fejkgranat avfärdades

Den yngre av de två tonåringarna påstod att handgranaten var fejk och att han hade hittat den utomhus, men utredningen visade att det var just den granat som polisen senare beslagtagit. De båda tonåringarna dömdes för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Nätverkskopplingar bekräftade

Både tonåringarna har kopplats till Norra Biskop och bedöms vara aktiva inom narkotikahandel för nätverkets räkning. Tingsrätten fann att bevisen som presenterades, inklusive videon där det ropades "Norra B!", var ett försök att visa upp nätverkets tillgång till farliga vapen.

Domen och straffen

Den äldre av tonåringarna dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grovt brott mot explosiva varor. Den yngre, som även fällts för grovt narkotikabrott och vapenbrott, dömdes till fem år och tio månader. I den yngre tonåringens telefon hittades filmer där han hanterade tårgaspistoler och knivar, vilket ytterligare stärkte kopplingarna till den kriminella verksamheten.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg