Encrochat - genomgång av krypterad kommunikation och kriminalitet

Encrochat - genomgång av krypterad kommunikation och kriminalitet

2024-07-07

Inledning

Våren 2020 lyckades fransk polis få tillgång till den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som enligt Europol användes av en hög andel kriminella. Under några månader kunde Europol, FBI och flera andra polismyndigheter följa konversationerna i realtid tills Encrochat upptäckte detta och varnade sina användare. Encrochat ansågs vara ett säkert kommunikationsmedel inom kriminella kretsar och användes för att öppet diskutera brottsplaner. Den stora mängden material som samlades in före nedstängningen har lett till omfattande brottsutredningar i flera europeiska länder.

Stora operationer och resultat

En av Storbritanniens största brottsbekämpande operationer någonsin, "Operation Venetic", hade i mars 2022 resulterat i att över 1 300 personer åtalats och 260 dömts. Dessutom hade stora mängder narkotika och vapen beslagtagits. I Tyskland rapporterade Die Welt i juni 2021 att över 2 250 brottsutredningar hade inletts med hjälp av Encrochat-data. I Nederländerna hade över hundra personer gripits och stora mängder narkotika beslagtagits. I Sverige kunde polisen förhindra cirka tio mordplaner tack vare Encrochat-materialet. Den första domen baserad på Encrochat-bevisning kom i oktober 2020, och sådana bevis har dominerat rättsfallen sedan dess.

Encrochat och andra krypterade tjänster

Efter att Encrochat knäcktes har även andra krypterade tjänster som Anom och Sky ECC infiltrerats av myndigheter. Materialet från Sky ECC är betydligt större än det från Encrochat, och arbetet med att identifiera användare pågår fortfarande. Dessa plattformar har också förekommit i svenska domar, men inte i samma omfattning som Encrochat.

Teknisk beskrivning av Encrochat

Encrochat var en krypterad kommunikationstjänst som användes främst inom organiserad brottslighet fram till juni 2020. Tjänsten kunde bara användas på särskilda telefoner som var modifierade Android-mobiler utan gps, mikrofon, kamera eller usb-ingång. Dessa telefoner hade även funktioner för att snabbt radera all data. Priset för en Encrochat-telefon var cirka 10 000 kronor, med en abonnemangsavgift på cirka 15 000 kronor per halvår.

Användning av Encrochat

Encrochat hade uppskattningsvis 60 000 användare, varav majoriteten var kriminella. Kontona var anonyma med påhittade användarnamn som Alescarab, milklobster, mujaheed, Avidwaiter, lobsterwaffle, Blackchoko, ordinarydonut, Thuglifestyle, wackyfish, idealfrost, Valuedlilly, somecrab, efficientbonsai, Jadedhammer, microcrocodile, Loudpirate, legendaryegg, winterbrandy, Biigshow, somescorpion, Shobre, mutantjacket, lizardlord, Sodertalje, kokainboss, satanicninja och Crabsoda, Fallenscarab, Knarklangare, Rocktoxic, socialgorilla, Satinfang, Waterbee, rudetruck och Stiffherb. Materialet från Encrochat har gett polisen detaljerad information om brottsplanering och relationer mellan kriminella, vilket tidigare varit svårt att bevisa.

Domstolarnas syn på Encrochat-bevisning

Den första domen med Encrochat-bevisning kom i oktober 2020. Försvarsadvokater har hävdat att bevismaterialet inhämtats olagligt, men både tingsrätter och hovrätter har tillåtit det. Högsta domstolen har beslutat att inte ta upp överklaganden rörande Encrochat-bevisning, vilket innebär att bevismaterialet fortsatt används i svenska domstolar.

Statistik och straff

Från oktober 2020 till april 2022 har cirka 400 personer åtalats i Encrochat-relaterade mål, varav 85 procent har dömts. Majoriteten av de dömda är män, och medelåldern är 30 år. Totalt har över 1 500 fängelseår dömts ut, med ett genomsnittligt straff på 6 år. Cirka 130 av de dömda har gängkopplingar, främst till mc-gäng som Bandidos och Satudarah MC.

Kända fall och domar

Bland de uppmärksammade domarna finns fall som rör Vårbynätverket i Stockholm och Gamlestadsmordet i Göteborg. En annan känd dom gäller en toppjurist som dömdes till 15 års fängelse för anstiftan till mordförsök på sin exman.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg