Henrik Landerholm åtalas för vårdslöshet med hemlig uppgift

Henrik Landerholm åtalas för vårdslöshet med hemlig uppgift

2025-03-11

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm åtalas för vårdslöshet med hemlig uppgift. Förundersökningen inleddes efter avslöjanden om att han glömt sekretessbelagda handlingar på en kursgård. Dokumenten hittades av en person med kopplingar till en våldsbejakande extremistisk miljö.


Åtal efter att sekretessbelagda handlingar glömts på kursgård

Henrik Landerholm som tidigare varit nationell säkerhetsrådgivare, åtalas för vårdslöshet med hemlig uppgift. Åtalet har väckts av Riksenheten för säkerhetsmål och har nu lämnats in till Attunda tingsrätt.

Bakgrunden till åtalet är att Landerholm i mars 2023 glömde sekretessbelagda handlingar på en kursgård. Dokumenten hittades av en städerska, och enligt åtalet kan denna person knytas till en våldsbejakande extremistisk miljö.

Chefsåklagare Per Lindqvist beskriver åtalet som unikt:

– Vi har inte tidigare haft en person i en sådan här befattning i statsförvaltningen som står åtalad för den här typen av brott, säger han.


Personen som hittade dokumenten kopplas till extremistmiljö

Städerskan som hittade de kvarglömda handlingarna arbetade på kursgården men befinner sig inte längre i Sverige. Enligt förundersökningen har hon lämnat landet efter att ha nekats förlängt arbetstillstånd och ska nu befinna sig i Georgien.

Utredningen visar också att kvinnan, några månader efter att hon hittade dokumenten, mottog en betalning på 15 000 kronor från en person kopplad till ledarskiktet inom en våldsbejakande islamistisk miljö. Denna person har ryskt medborgarskap och är sedan tidigare känd av Säkerhetspolisen.

Det finns dock inga direkta bevis för att betalningen har en koppling till de hemliga handlingarna, men Säkerhetspolisen ser det som en indikation på en relation mellan kvinnan och den extremistkopplade personen.


Landerholm förnekar brott

Henrik Landerholm har nekat till brott genom sin försvarsadvokat Johan Eriksson.

– Till och med ifrågasätter han om det som läggs honom till last är kriminaliserat, säger Eriksson.

I förhör har Landerholm sagt att han uppfattade att dokumenten var inlåsta i ett värdefack på kursgården. Åtalet visar dock att skåpet på hotellrummet var olåst vid tillfället.

Han uppger också att han vid tillfället inte var medveten om att handlingarna var säkerhetsklassade, och att han först i efterhand insåg att de var markerade med ”H” för hemligt.

När han fick information om att kvinnan som hittade dokumenten har kopplingar till extremistiska miljöer och senare mottagit pengar från en misstänkt individ, svarade han:

– Om det här skulle ha koppling till handlingarna så är det ju allvarligt.


Handlingarna låg kvar i två nätter innan de hämtades

Av åtalet framgår att dokumenten låg kvar på kursgården i två nätter innan de hämtades av en departementssekreterare. Det dröjde sedan ytterligare fyra dagar innan säkerhetsavdelningen vid Regeringskansliet informerades om händelsen.

Under denna tid befann sig Henrik Landerholm i Berlin.


Rättegången och möjliga påföljder

Under rättegången ska sex vittnen höras. Tre av dessa är anställda på konferensanläggningen där dokumenten hittades, medan tre arbetar på Regeringskansliet. En av dem är Regeringskansliets säkerhetsdirektör.

Brottet "vårdslöshet med hemlig uppgift" innebär att en person genom grov oaktsamhet sprider eller röjer uppgifter som kan skada Sveriges säkerhet. Det krävs ingen avsikt att gynna en främmande makt, vilket skiljer det från exempelvis spioneri.

Straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år.


Bakgrund: Tidigare fall av vårdslöshet med hemlig uppgift

Vårdslöshet med hemlig uppgift är ett ovanligt brott i Sverige. Ett av de mest uppmärksammade fallen inträffade 2019, när en tidigare generaldirektör på Transportstyrelsen dömdes till böter efter att ha outsourcat IT-drift, vilket ledde till att personer utan säkerhetsprövning fick tillgång till känsliga uppgifter.

Det återstår nu att se hur rätten bedömer Henrik Landerholms agerande och om han döms för brottet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om fallet här

Läs: Domar på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg