Kvinna döms för olaglig bilträff på Hisingen

Kvinna döms för olaglig bilträff på Hisingen

2024-10-19

En kvinna i 35-årsåldern har dömts för att ha arrangerat en olaglig bilträff på Hisingen i Göteborg, där flera hundra personer och ett hundratal bilar deltog. Händelsen ägde rum på Arendals Allé under en septemberkväll förra året, och evenemanget arrangerades av gruppen "Xtreme Racing GBG Official", som i sociala medier annonserat det som ett slutarrangemang för bilsäsongen.

Polisinsats vid olaglig bilträff

Polisen genomförde en insats på platsen i samband med sin satsning mot streetracing. Vid ankomsten möttes de av hög musik, raketer, och försäljning i tält. Även om polisen inte bevittnade något streetrace, noterades det att flera bilar gjorde så kallade "burnouts" och körde i hög hastighet.

Personer på platsen bar svarta huvtröjor med symbolen för Xtreme Racing och dolde sina ansikten med dödskallemasker. De ifrågasatte polisens beslut att avlägsna avspärrningar, och det var då en maskerad kvinna, känd som "mamma", framträdde. Polisen bedömde att hon var en ledare på platsen, då hon organiserade deltagarna genom att ge tecken som stoppade fordonens motorvarvningar och raketuppskjutningar.

Brist på tillstånd för bilträffen

Enligt polisen bedömdes bilträffen vara en offentlig tillställning, men något tillstånd för ett sådant arrangemang fanns inte. På grund av det stora antalet människor i förhållande till polisen närvarande på platsen, var det omöjligt att avvisa alla deltagare. Efter flera timmar och efter att kvinnan delgivits misstanke om brott, började folk lämna området.

Sociala medier ledde till fällande dom

Under utredningen gick polisen igenom kvinnans sociala medier, där hon framstod som administratör för gruppen "Xtreme Racing GBG Official", vilket stärkte misstankarna om att hon låg bakom evenemanget. Kvinnan nekade till brott och hävdade att hon var där för att umgås med vänner och titta på motorfordon. Hon menade även att informationen om bilträffen hade spridits mellan vänner och bekanta, och att hennes roll på träffen mestadels handlade om att vara "presstalesperson".

Straffet: Dagsböter

Tingsrätten konstaterade att även om evenemanget inte var ett streetrace, så utgjorde det en bilträff på en offentlig plats och krävde därför ett tillstånd, vilket saknades. Kvinnan bedömdes ha haft en ledande roll vid arrangemanget och dömdes för brott mot ordningslagen. Påföljden blev 50 dagsböter om 240 kronor, totalt 12 000 kronor.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg