Man döms till fängelse för bedrägerier via dejtingappar

Man döms till fängelse för bedrägerier via dejtingappar

2024-09-16

En man i 30-årsåldern från Västernorrland har dömts till 3,5 års fängelse för flera fall av bedrägeri och grovt bedrägeri. Mannen lurade sju personer på sammanlagt över fyra miljoner kronor under åren 2019 till 2023. Han använde dejtingappar och utgav sig för att vara en kvinna för att genomföra bedrägerierna.

Utnyttjade dejtingappar för att lura offren

Mannen använde dejtingappar för att komma i kontakt med sina offer, där han utgav sig för att vara kvinna. Genom att bygga upp relationer och tillit, lyckades han övertyga offren att överföra stora summor pengar till honom. I flera fall hotade han även att sprida nakenbilder som en del av sin utpressning, vilket pressade personerna att ge honom mer pengar.

Förutom att utpressa offren på pengar med hot om att sprida privata bilder, övertygade han flera av dem att låna pengar åt honom. I vissa fall tvingade han dem att ta egna lån för att kunna ge honom pengarna. Mannen hotade dessutom vid upprepade tillfällen att ta sitt eget liv om han inte fick de belopp han krävde, vilket satte ytterligare press på brottsoffren.

Spelmissbruk bakom mannens handlingar

I rättegången framkom det att mannen har ett spelmissbruk, vilket hans försvarsadvokat hänvisade till som en bidragande orsak till hans agerande. Mannen erkände en del av brotten och medgav att han lurat flera av de drabbade. Dock förnekade han brott mot kvinnliga offer, men erkände bedrägerierna som riktats mot de manliga målsägandena.

Tidigare dömd för liknande brott

Detta är inte första gången mannen döms för bedrägerier. Redan 2018 dömdes han till 2,5 års fängelse för liknande brott, inklusive flera fall av bedrägeri och utpressning. Även då hade han använt sig av liknande metoder för att lura sina offer på pengar. Trots den tidigare domen fortsatte han sina kriminella aktiviteter, vilket ledde till den nuvarande fängelsedomen på 3,5 år.

Domen en varning för framtida bedrägerier

Mannens agerande är ett exempel på hur brottslingar utnyttjar dejtingappar och sociala medier för att begå bedrägerier. Genom att utge sig för att vara någon annan och manipulera sina offer, kunde han få tillgång till stora summor pengar. Domen understryker vikten av att vara försiktig med vilka man interagerar med online och att alltid vara på sin vakt när det gäller ekonomiska transaktioner i okända relationer.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg