Sju personer åtalas för inblandning i en betydande narkotikasmuggling mellan hamnarna i Kiel och Göteborg.
Utredningen visar att två av de åtalade personerna, som var anställda på Stena Line, misstänks för att framgångsrikt ha transporterat 50 kilo amfetamin och hasch.
Åklagaren Marie Andersson understryker dessa anställdas roll i att kringgå tullkontroller och konstaterar "Det är tack vare dem som ni har kunnat göra detta utan att gå igenom tullen."
Läs förundersökningsprotokoll på nätet
Gripandet skedde på Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborg, där två män greps när de tog emot en narkotikasändning under lunchtid den 5 oktober. Inför gripandena hade omfattande övervakning och hemlig telefonavlyssning genomförts.
Sammanlagt sju personer, i 20- och 30-årsåldern, åtalas nu för den grova narkotikasmugglingen. Dessutom har en man och en kvinna åtalats för medhjälp, då de visade sig hantera betydande summor pengar kopplade till narkotikan och hade hyrt en begagnad bil.
Enligt åtalet hade två män inom gruppen tjänster på Stena Line. En av dem var direkt inblandad i att lasta narkotikan på Stenafärjan i Kiel, avsedd för transport till Göteborg.
En kollega som stötte på den anställde när han gick ombord på fordonsrampen i Tyskland minns: "Från vad jag minns om detta sa NN att han hade varit i Tyskland och tittat på fotboll."
Den andra Stena Line-medarbetaren var på plats vid Göteborgsterminalen när färjan anlände. Åklagaren Marie Andersson förklarar, "De kom in med färjan precis som vanligt och gick av färjan precis som vanligt. Sedan efter att alla passagerare och bilar är borta har dessa två män gått ombord på färjan igen. De har passerkort. De gå in där och lasta in narkotikan som gömts inuti bildäcken i en av bilarna."
Denna metod gjorde det möjligt för dem att undgå tull.
Under polisens tillslag upptäckte myndigheterna 39 kilo amfetamin och 13 kilo hasch gömt i en resväska och en sportväska inuti en av bilarna.
En av de åtalade personerna hävdar att han trodde att de transporterade alkohol från båten. Han beskriver kollegan han mötte som "en riktigt trevlig och frisk gubbe" i förhör.
Samma kollega uppger att han tvingats att delta i smugglingsverksamheten på grund av hot han mottagit, sannolikt på grund av sin anställning på rederiet. Han berättar om händelserna och säger: "Jag blev kontaktad för att jag jobbade där jag jobbade, och de ville ha hjälp av mig. Det ville jag inte, men sedan fick jag hot från dem och sedan efter ett tag fick jag hembesök. Sedan kördes jag iväg i en bil till ett industriområde och blev svårt misshandlad där."
Läs förundersökningsprotokoll om fallet här.
Foto: Polisen