OG-president döms för grovt narkotikabrott - Göteborg

OG-president döms för grovt narkotikabrott - Göteborg

2024-10-21

En överlämning av narkotika på Tuve Torg har lett till att en 39-årig man, som uppger sig vara Sverigepresident för nätverket Original Gangsters, dömts för grovt narkotikabrott. Händelsen uppdagades i juli när tullkriminalen fick ett tips om att en narkotikaöverföring skulle äga rum vid platsen.

Tio kilo cannabis på Tuve Torg

Vid Tuve Torg möttes två män, varav en överlämnade en låda innehållande tio kilo cannabis. Spanare observerade en av männen, som stod utanför gymmet Nordic Wellness med en vagn där en barncykel låg. När lokalpolis anlände och situationen eskalerade, flydde den 39-årige mannen genom bostadsområdet men kunde snabbt gripas.

En av ingripandepoliserna berättar att lådan var fylld med haschkakor. 39-åringens telefon innehöll dessutom kontakter med personer kopplade till Original Gangsters, inklusive en tidigare torped som dömts för ett mordförsök under 2000-talet.

Kontakt med OG-ledaren Denho Acar

Utredningen visade även att 39-åringen haft regelbunden kontakt med Denho Acar, Original Gangsters ledare som misstänks befinna sig i Turkiet. I meddelanden via den krypterade appen Signal framkom att Acar pressade 39-åringen på stora summor pengar.

Vid tillslaget greps även leverantören, en tidigare ostraffad man i 20-årsåldern från Skåne. Han transporterade ytterligare 20 kilo cannabis och erkände att han fraktat tre lådor men nekade till vetskap om innehållet. Tingsrätten fann hans förklaring otillräcklig och dömde honom till fyra års fängelse.

Domstolens beslut

39-åringen hävdade också okunnighet om vad lådan innehöll, men tingsrätten avfärdade hans förklaring och dömde honom till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Domstolen påpekade att någon som själv titulerar sig Sverigepresident för Original Gangsters inte kan vara omedveten om typen och mängden narkotika i en sådan överlämning.

Tidigare OG-incidenter i Göteborgsområdet

Detta är inte första gången som Original Gangsters kopplas till brott i Göteborgsområdet. För drygt ett år sedan inträffade en skottlossning mot en villa i Kungälv, där fyra skott avlossades. En man dömdes till tre års fängelse för attacken, som enligt domen var en del av en indrivning beordrad av Denho Acar.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg