Pappa döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sonen

Pappa döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sonen

2024-07-12

Den man som ströp sin son till döds i Rosenlund tidigare i år har dömts till rättspsykiatrisk vård av tingsrätten. Händelsen har beskrivits som en tragedi med ett straffvärde motsvarande livstids fängelse, enligt chefsrådmannen Claes Söderqvist.

Händelseförloppet

Enligt domen är det endast pappan som kunnat redogöra för händelseförloppet, vilket har varit avgörande för rättens bedömning. Mannen hade förberett sig genom att lägga fram en kniv, men valde istället att strypa sin son under en period av uppemot 30 minuter innan han ringde 112 för att larma.

Oklart motiv

Mannen har uppgett att han under en tid haft hemliga tankar om att döda sin son, men kan inte förklara varför eller hur dessa tankar uppstod. Tingsrätten konstaterar att pappans beskrivning visar att han handlat med avsikt att döda. Trots omfattande undersökningar har man inte kunnat fastställa något motiv. I domen framgår det att mannen tidigare sökt vård och fått antidepressiv medicin utskriven. Han tog initialt sin medicin enligt föreskrifterna, men slutade efter en tid eftersom han inte upplevde någon förbättring och var skeptisk till medicinering. Efter att ha slutat med medicinen försämrades hans hälsotillstånd ytterligare.

Straffpåföljd

Tingsrätten har lagt stor vikt vid mannens hälsotillstånd när de beslutat om straffpåföljden. Trots att mannen lider av en allvarlig psykisk störning har rätten kommit fram till att rättspsykiatrisk vård är den rätta påföljden i målet. Mannen ska även betala 110 000 kronor i skadestånd till sonens mamma.

Claes Söderqvist kommenterar beslutet:

  • Med hänsyn till vad som framkommit om den tilltalades psykiska tillstånd har rätten kommit fram till att rättspsykiatrisk vård är den rätta påföljden i målet.

Sammanfattning

Tingsrätten har dömt mannen som ströp sin son till döds i Rosenlund till rättspsykiatrisk vård. Trots betydande ansträngningar har inget motiv kunnat fastställas, och mannens psykiska hälsotillstånd har varit avgörande för straffpåföljden. Mannen ska även betala skadestånd till sonens mamma.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Dom på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg