Par döms för grov människoexploatering inom bärföretag

Par döms för grov människoexploatering inom bärföretag

2024-07-14

Ett par från Västerbotten har dömts till två och ett halvt års fängelse för grov människoexploatering efter att ha drivit ett bärföretag under svåra och inhumana förhållanden. Bärplockarna blev skuldsatta redan innan de började arbeta och tvingades bo under oacceptabla förhållanden, inklusive att sova i skogen. När polisen och andra myndigheter ingrep, upptäcktes de allvarliga förhållandena.

Bärplockare sökte skydd hos kommunen

I september förra året sökte cirka 40 bärplockare skydd hos kommunen. De vågade inte återvända till sin arbetsgivares boende och fick hjälp med ett säkert boende av kommunen. Redan månaden innan hade polisen stoppat flera bärplockare i en bil med körförbud, och vid kontrollen framkom att deras pass hade samlats in av arbetsgivaren.

Skuldsatta från början

Polisen blev misstänksamma när de fick veta om de insamlade passen och genomförde inre utlänningskontroller. Utredningen visade att bärplockarna var skuldsatta när de började arbeta, levde under svåra förhållanden och fick otillräcklig mat. Flera myndigheter deltog i insatsen, och många allvarliga brister uppdagades.

Domen och skadestånd

Idag föll domen mot paret som drev och ägde bärföretaget. De döms till två och ett halvt års fängelse för grov människoexploatering. Enligt domare Henrik Aspegren har bärplockarna utsatts för integritetskränkande behandling med långa arbetsdagar och bristfällig mat. Paret ska även betala 80 000 kronor i skadestånd till bärplockarna för de kränkningar de utsatts för, samt mellan 106 000 till 123 000 kronor för utebliven lön. Dessutom har paret fått näringsförbud i sju år.

Boendeförhållanden och ekonomisk exploatering

Bärplockarna vittnade om att de arbetade sju dagar i veckan och bodde på madrasser och i hemmasnickrade våningssängar. Vid vissa tillfällen tvingades de sova utomhus i skogen för att spara bensin. De behövde själva stå för bensinkostnaderna och var redan skuldsatta vid arbetsstarten. Resan och omkostnaderna sågs som ett lån på drygt 24 000 kronor, och de betalade även för boendet och bilreparationer. Boendena saknade ofta ventilation, och elledningar hängde löst i duscharna. Flera av bilarna hade körförbud.

Åklagarens uttalande

Senior åklagare Petra Götell, som ledde åtalet, påpekade att bärplockarna hade blivit vilseledda och befann sig i en svår situation. Hon ansåg att det rörde sig om människohandel.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

Läs: Dom på krimfup.se

 


Foto: Polisen

Varukorg