En kvinna anställd vid polismyndigheten har dömts till två år och tre månaders fängelse för att ha förfalskat sju svenska pass. Dessa falska pass utfärdades till en bekant under en tvåmånadersperiod. Mannen som beställde passen har också dömts till ett års och tre månaders fängelse. Händelsen har klassificerats som grov urkundsförfalskning och har uppmärksammats på grund av sin allvarliga natur.
Kvinnan som tidigare var civilanställd på polismyndigheten i Norrköping, erkände brottets faktiska omständigheter men lämnade varierande uppgifter under förundersökningen och rättegången. Hon hävdade att hon förfalskade passen för att hjälpa syrier i nöd. Tingsrätten ansåg dock inte att denna förklaring var tillräckligt trovärdig och konstaterade att kvinnan medvetet utfärdat passen med hjälp av en särskild reservrutin. Polisen kunde inte bekräfta några ekonomiska överföringar som skulle motsvara värdet av ett svenskt pass på den svarta marknaden.
Fallet uppdagades när en av de förfalskade passen användes av en man i Düsseldorf, Tyskland. Mannen, som kommit från Dubai, använde först det falska passet för att resa till Tyskland, men visade sedan ett syriskt pass och ansökte om asyl. Den tyska polisen kontaktade svensk polis efter att ha fattat misstankar, vilket ledde till att ytterligare sex falska pass hittades.
Chefsåklagare Nicklas Englund har uttryckt sin oro över straffens längd och betonar att det rör sig om ett mycket allvarligt brott. Han påpekade också att minst 20 utredare och experter varit involverade i ärendet från början.
Kvinnans brott har lett till att personer utan svensk medborgarskap har fått falska svenska pass. Hon var medveten om att hon inte hade någon information om dessa personers bakgrund eller möjliga farlighet. Utöver detta hade kvinnan tidigare blivit dömd för dataintrång och bedrägeri, men hade trots detta fått arbeta kvar inom polismyndigheten i över tio år.
Kvinnan döms nu för grov urkundsförfalskning, dataintrång och osant intygande. Beställaren av de falska passen döms till fängelse för grov urkundsförfalskning, medan en tredje person som bistått med hjälp får villkorlig dom och dagsböter.
Rutinerna för passhantering har nu skärpts hos polisen. Chefsåklagare Englund anser att straffen borde vara strängare, men uppger att han inte har för avsikt att överklaga domen. Kvinnans advokat har inte gett någon kommentar i ärendet.
Läs: FUP om fallet på krimfup.se
Läs: Domar på krimfup.se
Foto: Polisen