Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp efter koranbränning

Rasmus Paludan åtalas för hets mot folkgrupp efter koranbränning

2024-08-08

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan har åtalats för hets mot folkgrupp och förolämpning efter koranbränningar som ägde rum i Malmö under 2022. Åtalet rör händelser som inträffade i april och september det året, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Senior åklagare Adrien Combier-Hogg som leder ärendet uppger i pressmeddelandet att det finns tillräckliga grunder för att väcka åtal och att tingsrätten nu kommer att pröva frågan. Åklagaren kommer dock inte att vara tillgänglig för kommentarer eller ytterligare uttalanden om åtalet.

Rasmus Paludans reaktion på åtalet

När Rasmus Paludan som har danskt medborgarskap nåddes av nyheten om åtalet, förklarade han att han ännu inte fått någon officiell information om detta. Han berättade att han tidigare blivit förhörd i Danmark av både dansk och svensk polis, samt av svensk åklagare.

Paludan menar att det han sagt inte är brottsligt, men att det handlar om hur andra tolkar hans uttalanden. Han uttryckte svårigheter med att göra ett ställningstagande i frågan då det, enligt honom, rör sig om tolkningsfrågor snarare än direkta brott.

– Om man som politiker ska bli åtalad är det bättre att bli det för något man sagt än för något kriminellt man gjort, kommenterade Paludan.

Vill Inte Komma Till Sverige

Rasmus Paludan har tidigare uttryckt ovilja att resa till Sverige och hävdar att det är farligt för honom att vistas i Malmö. Han har tidigare deltagit i rättegångar som målsägare via videolänk från Danmark och ser ingen anledning att göra annorlunda i detta fall.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domar på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg