Sju personer åtalas för förberedelse till mord i Örebro

Sju personer åtalas för förberedelse till mord i Örebro

2024-07-21

Sju individer, varav sex män och en kvinna, står åtalade vid Örebro tingsrätt för planering av ett eller flera mord. En 17-årig pojke från Stockholm har pekats ut som den som skulle utföra morden, enligt åklagaren.

Geografisk spridning av de åtalade

Tre av de åtalade kommer från Örebrotrakten medan fyra har sin hemvist i Stockholm. Sex av personerna åtalas för förberedelse till mord och grovt vapenbrott, medan den sjunde åtalas för anstiftan till förberedelse till mord
– Man planerade att utföra mord på flera personer med ett skjutvapen, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

Ungdom anlitad som skytt

Den 17-åriga pojken från Stockholm anlitades för att genomföra morden i Örebro. Tre personer hämtade honom med taxi i Stockholm och förde honom till en lägenhet i Örebro. – Där hade man förberett med elsparkcyklar, simkort, skyddsvästar och balaklavor. Vapen förvarade man i en bil på ett annat ställe, tillägger Anderson.

Bakgrund: Gängkonflikt i Örebro

Bakgrunden till mordplanerna är en pågående gängkonflikt i Örebro, som har pågått under flera år.

– Där har det utförts mord och mordförsök och det har hanterats mycket narkotika i de kretsarna, vilket leder till konflikter och hämnd, förklarar Anderson.

Polisen kunde spåra den 17-åriga skytten tack vare tips från hans anhöriga.

– Anhöriga till den unga skytten kontaktade polisen av oro för honom. Detta möjliggjorde spaning och lokalisering av den tilltänkta skytten, säger Anderson. Samtliga åtalade nekar till brott. Förhandlingen är planerad att inledas den 31 juli och kommer att pågå i sex dagar.

 

Läs: FUP på krimfup.se

Läs: Dom på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg