"Stripparen" döms till 18 års fängelse för mordförsök vid Mobilia

2024-10-16

En man, känd under smeknamnet "Stripparen", har dömts till 18 års fängelse för mordförsök i samband med en skjutning vid Mobilia i Malmö den 3 oktober förra året. Offret, en langare, lurades till platsen under förevändningen att leverera narkotika, men istället blev han skjuten med flera skott utanför Arken Zoo. Trots att offret träffades i nacken och ryggen, överlevde han attacken.

Bakgrund och motiv

Bakgrunden till mordförsöket var ett tidigare rånförsök där langaren och hans vän misstänktes för att ha attackerat en kvinna med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Malmö. Kvinnan, som gick under aliaset "Power king", ansvarade för att förvara nätverkets narkotika. När nätverkets ledare fick höra om rånförsöket, beslutade han att hämnd skulle utkrävas. Uppdraget gick till "Stripparen", som tidigare arbetat som manlig striptease-dansare.

Mordförsöket

Vid mordförsöket sköt "Stripparen" sitt offer med flera skott på nära håll. Efter skjutningen blev han upphämtad av "Power king", som skjutsade honom från platsen på en lådcykel i ett försök att smälta in bland övriga cyklister och undvika polisens uppmärksamhet. Trots flyktförsöket var polisen snart "Stripparen" på spåren.

Gripandet och bevisningen

Två dagar efter skjutningen greps "Stripparen" i Helsingborg, efter att han lockats till att sitta barnvakt. Polisen hade vid det laget övervakat hans rörelser och hade även tillgång till chattkonversationer där detaljerade brottsplaner diskuterades. Dessa konversationer ledde även till att "Power king" misstänktes för delaktighet i mordförsöket.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för "Stripparen" och upp till tio års fängelse för "Power king". Under rättegången erkände "Stripparen" att han utfört dådet, men hävdade att han tvingats till det av gängledaren. "Power king" förnekade inblandning och hävdade att hon inte visste att "Stripparen" planerade en skjutning.

Domen

Malmö tingsrätt ansåg att båda var skyldiga. Bevisningen, inklusive de detaljerade chattloggarna, ansågs stark nog för att fälla både "Stripparen" och "Power king". "Stripparen" dömdes för mordförsök, grovt vapenbrott och förberedelse till mord på langarens vän, som också var ett planerat mål. Straffet på 18 år ansågs lämpligt eftersom livstids fängelse normalt reserveras för fullbordade mord. Han döms även till livstids utvisning från Sverige.

"Power king" dömdes till sju års fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt skyddande av brottsling. Tidigare straff, inklusive 2,5 års fängelse för narkotikabrott, inkluderas i det totala straffet på fem år och två månader. Hon förlorar även rätten till sin lådcykel.

Offrets tillstånd

Offret, en 25-årig langare, har varit sjukskriven sedan mordförsöket och lider fortfarande av sviterna. Under rättegången berättade han att han inte har något minne av händelsen och vaknade upp på sjukhuset efter att ha opererats för sina skottskador. Både "Stripparen" och "Power king" har dömts att betala 400 000 kronor i skadestånd till honom.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg