Tidigare Swedbank-vd Birgitte Bonnesen döms för grovt svindleri

Tidigare Swedbank-vd Birgitte Bonnesen döms för grovt svindleri

2024-09-10

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, har dömts till ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri. Svea hovrätt meddelade domen på tisdagen, vilket markerar en betydande vändning i ett av de största rättsfallen inom svenskt näringsliv i modern tid. Målet har kretsat kring Bonnesens uttalanden under sin tid som vd mellan 2018 och 2019, i samband med avslöjanden om penningtvätt i Swedbank.

Rättsprocessen inleddes efter att SVT

Uppdrag Granskning och SVT Nyheter år 2019 publicerade uppgifter som indikerade att penningtvätt kan ha förekommit i Swedbanks verksamhet, särskilt kopplat till filialer i Estland. Birgitte Bonnesen anklagades för att ha mörkat vad hon och bankledningen visste om den misstänkta penningtvätten och för att ha lämnat vilseledande uppgifter till media och aktieägare.

Tingsrätten friade – hovrätten dömer

Efter en rättegång i Stockholms tingsrätt friades Bonnesen i januari förra året från anklagelserna om grovt svindleri, grov marknadsmanipulation och röjande av insiderinformation. Tingsrätten menade då att de uttalanden hon gjort inte uppfyllde kriterierna för att vara brottsliga.

Svea hovrätt gjorde dock en annan bedömning och dömde Bonnesen för grovt svindleri. Hovrätten konstaterar att Bonnesen lämnat vilseledande information under en intervju med Svenska Dagbladet och TT i samband med Swedbanks kvartalsrapport för tredje kvartalet 2018. Hon förmedlade då att det inte fanns några misstänkta kopplingar till penningtvätt inom bankens verksamhet i Estland, vilket enligt hovrätten var en felaktig uppgift.

Aktiespararnas vd kommenterar domen

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, kallar händelsen för en av de största näringslivsskandalerna i modern tid. Olsson framhåller att rättsfallet sätter fokus på behovet av större transparens och ansvarstagande inom svenska storbolag, särskilt inom banksektorn.

Trots att Birgitte Bonnesen frikänns från åtalet i övriga delar, har domen i hovrätten satt punkt för en utdragen rättsprocess som engagerat stora delar av det svenska näringslivet och allmänheten. Fallet har också lyft frågor om hur bankledningar hanterar och kommunicerar potentiella kriser till både marknaden och media.

Hovrättens bedömning

I sitt pressmeddelande understryker Svea hovrätt att Bonnesens uttalanden skapade ett vilseledande intryck av att Swedbank inte hade några kopplingar till misstänkt penningtvätt i Estland. Dessa uppgifter, menar hovrätten, var avgörande för att marknaden inte skulle reagera negativt på de pågående utredningarna.

Birgitte Bonnesen har inte kommenterat hovrättens dom offentligt vid tidpunkten för denna artikel. Det återstår att se om hon kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

Med domen mot Bonnesen avslutas ännu ett kapitel i en långdragen utredning kring penningtvätt inom nordiska banker, där även andra stora banker tidigare varit föremål för liknande granskningar och rättsliga åtgärder.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg