Tre döms för mordet på Emre Saygin i Fittja

Tre döms för mordet på Emre Saygin i Fittja

2024-09-17

Emre Saygin, 27, sköts ihjäl på en grill i Fittja. Tre personer har nu dömts för mordet som inträffade den 21 mars.

Mordet i Fittja

Tre tonåringar, då 16, 17 och 19 år gamla, har fällts för mordet på Saygin. Abdourahman Susan Jagne, 19, döms till livstids fängelse. 16-åringen får sluten ungdomsvård och utvisning, medan 17-åringen döms till åtta års fängelse. Samtliga döms för mord.

Gärningsmännens agerande

Under kvällen den 21 mars fångades tre mörkklädda personer på polisens övervakningskameror i Fittja centrum. De verkade leta efter en plats att slå till och ledde så småningom till grillen där skjutningen ägde rum. Vid händelsen sköts Emre Saygin med både en automatkarbin och en revolver. De tre gärningsmännen greps samma natt på en parkbänk i närheten av brottsplatsen. De åtalade var en 16-åring, en 17-åring och en 19-åring. Åklagaren presenterade tydliga roller för varje gärningsman: 16-åringen höll i mobiltelefonen och ledde trion, 17-åringen avfyrade automatvapnet, och Abdourahman Susan Jagne sköt med revolvern.

Bevisning och motiv

Under utredningen samlade polisen DNA-spår, tändsatspartiklar och flera vapen som kopplade gärningsmännen till brottet. Fotavtryck från de misstänktas skor matchade fynd på brottsplatsen. Trots den omfattande bevisningen har ingen av de åtalade erkänt brott.

Motivet till skjutningen har inte kunnat fastställas, och det är oklart varför just Emre Saygin blev måltavla.

Domen

Domen föll klockan 11 i tingsrätten. Abdourahman Susan Jagne döms till livstids fängelse för mord, grovt vapenbrott och grovt olaga hot. De två andra döms till fyra respektive åtta års fängelse. 16-åringen, som är från Rumänien, döms också till utvisning och får inte återvända till Sverige. Tingsrätten fastslår att de personer som syns på övervakningsfilmerna är de dömda.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet (FUP) på krimfup.se

Läs: Domen på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg