Två män dömda för bilbränder i Södertälje

Två män dömda för bilbränder i Södertälje

2024-10-15

Två män har dömts till fängelse efter de omfattande bilbränderna som drabbade Södertälje under våren 2023. Händelserna, som började i april, riktades främst mot bilföretag, och den mest omfattande branden inträffade vid Fordoncity den 24 april. Både byggnaden och flera fordon förstördes i den tidiga morgonbranden. Södertälje drabbades hårt under våren av en rad anlagda bilbränder som spred sig snabbt över staden.

Greps i Botkyrka efter första branden

Den första branden i denna våg av bilbränder inträffade den 8 april, också riktad mot Fordoncity. I samband med denna brand greps två misstänkta män, 37 och 34 år gamla, av polisen i närheten av brandplatsen. Männen greps i Botkyrka efter att en polispatrull genomfört spaningar i området. De dömdes nu av tingsrätten i Södertälje till flera år i fängelse för sina handlingar.

Fängelsestraff för mordbrand och medhjälp

37-åringen, som enligt rätten tände på branden, dömdes till fyra års fängelse för mordbrand. Enligt domen var det han som befann sig inne i Fordoncitys lokaler och anlade branden. Den 34-årige mannen, som enligt utredningen agerade chaufför och satt kvar i bilen medan branden pågick, dömdes till två år och sex månader för medhjälp till grov mordbrand. Rätten ansåg att hans roll som chaufför utgjorde en aktiv del i genomförandet av brottet.

Fler gripanden efter storbrand

Utöver dessa domar pågår även utredningar kring den stora branden som förstörde Fordoncity den 24 april. I slutet av augusti 2023 greps ytterligare två personer som misstänks vara inblandade i denna brand, vilket markerar ett framsteg i utredningen av våren bilbränder i Södertälje.

Södertälje drabbat av flera bilbränder

Södertälje har under 2023 varit en av de mest drabbade städerna i landet vad gäller anlagda bilbränder. Bränderna har riktat sig främst mot bilfirmor, och Fordoncity har varit det hårdast drabbade företaget, med två separata attentat under samma månad.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg