Två tonåringar döms för Mordet på Jakob, 16, i Örkelljunga

Två tonåringar döms för Mordet på Jakob, 16, i Örkelljunga

2024-07-13

16-årige Jakob mördades i en tunnel i Örkelljunga när han var på väg hem från en kväll med vänner. Två tonårspojkar har nu dömts till sluten ungdomsvård för mordet.

Mordet i tunneln

Natten till den 14 januari attackerades Jakob av två maskerade personer och knivhöggs 17 gånger. Han avled av sina skador. Kort efter attacken greps två pojkar, 15 och 16 år gamla, misstänkta för mordet. De åtalades senare baserat på vittnesmål, mordvapnet och en mobilfilm. Enligt chattmeddelanden fanns planer på att skada eller döda Jakob två månader innan dådet. Motivet var svartsjuka över en flicka som Jakob umgicks med.

Domen

På fredagen dömdes båda pojkarna till sluten ungdomsvård för mord. Trots att det var 16-åringen som utförde knivhuggen, ansågs båda som gärningsmän eftersom attacken var ett gemensamt angrepp och planerad. 16-åringen fick två år och nio månader, medan 15-åringen dömdes till två år och fyra månader.

Kommentarer från Rätten

– Det är bevisat att 15-åringen och 16-åringen tillsammans har angripit målsäganden strax efter att han steg av bussen i Örkelljunga. Det är också bevisat att brottet har föregåtts av viss planering, bl.a. genom att de beväpnat sig med knivar och en soft airgun, och att båda utövat våld mot målsäganden, säger rådmannen Andreas Gustafsson.

Skadestånd och Placering

De dömda tonåringarna ska även betala skadestånd till Jakobs anhöriga. 16-åringen har efter rättegången placerats på ett SIS-hem medan 15-åringen fortsatt är häktad. Om de varit vuxna hade de fått livstids fängelse, enligt tingrätten. 

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg