Två tonåringar döms till fängelse för mordförsök i Stockholm

Två tonåringar döms till fängelse för mordförsök i Stockholm

2024-10-21

Två tonåringar från Karlskoga har dömts till fängelse för ett mordförsök i södra Stockholm, där en man sköts genom fönsterrutan på sin bil. Svea hovrätt har nu fastställt straffen för de inblandade, som tidigare dömts i Södertörns tingsrätt.

Mordförsöket i Hägersten
Den 4 december förra året genomfördes ett mordförsök i Hägersten, Stockholm, då en 18-årig man avlossade flera skott mot en man som satt i en parkerad bil. Offret träffades i ansiktet och överkroppen men lyckades överleva attacken och fly till fots från platsen. Den 18-årige skytten och hans 17-årige medhjälpare, som satt i flyktbilen, var på platsen med ett gemensamt uppdrag enligt hovrätten.

Tidigare domar i tingsrätten
I somras dömdes den 18-årige skytten av Södertörns tingsrätt till 17 års fängelse, medan den 17-årige medbrottslingen fick sex års fängelse. Båda tonåringarna överklagade domen till Svea hovrätt och hoppades bli frikända från åtalet om mordförsök, men hovrätten ansåg att bevisen var tillräckliga för att fastställa tingsrättens domar.

Svea hovrätts bedömning
Svea hovrätt konstaterade i sin dom att tonåringarna agerade i samförstånd och hade olika roller i mordförsöket. Trots att det inte fanns bevis för en specifik brottsplan, ansåg domstolen att brottet var ett resultat av organiserad brottslighet och planering. Hovrätten skriver: ”Även om det saknas bevisning kring en brottsplan är det mot bakgrund av omständigheterna kring gärningen bevisat att brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form och föregåtts av särskild planering.”

Männen döms för mordförsök och andra brott
Båda tonåringarna dömdes återigen till fängelse i 17 respektive sex år, precis som i tingsrätten. Mordförsöket begicks medan de båda var på rymmen från ett Sis-hem. Totalt döms tio personer i samband med mordförsöket, där flera av dem varit inblandade i att hjälpa Karlskogaborna att fly efter dådet.

Flykt främjades men ansågs inte grovt brott
Bland de dömda finns en 16-årig flicka från Karlskoga, som dömdes för att ha främjat flykten. Svea hovrätt fastställde även dessa domar, men ansåg inte att flykten var att betrakta som ett grovt brott. I sin bedömning skrev hovrätten: ”Det har inte förekommit något våld eller hot om våld och det har inte använts några mera sofistikerade hjälpmedel eller några vapen.”

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: FUP på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg