Två unga män döms för vapenhot på McDonald’s i Ulricehamn

Två unga män döms för vapenhot på McDonald’s i Ulricehamn

2025-04-20

Två unga män döms till fängelsestraff efter att ha dödshotat en ung man på McDonald’s i Ulricehamn. Händelsen är en del av en rad brott kopplade till narkotikamarknaden. En tredje åtalad frias från alla misstankar.

Fängelsestraff efter vapenhot

En 18-åring och en 20-åring döms till två respektive ett och ett halvt års fängelse efter ett vapenhot på McDonald’s i Ulricehamn under mellandagarna. De dömda utmålas som centrala aktörer på den lokala narkotikamarknaden.

Det är oklart om vapnet som användes var skarpt, men enligt Borås tingsrätt tyder 20-åringens hantering på att det kan ha varit ett riktigt vapen. Männen frias dock från ett andra fall av grovt olaga hot, på grund av bristande bevisning.

Tredje åtalad frias

En tredje minderårig person åtalades för medverkan vid hoten, men friades helt. Åklagare Natalie Schwarz menade att även han borde ha fällts, men rätten ansåg inte att bevisningen räckte.

– Jag tycker det är en ologisk slutsats utifrån den bevisning som lagts fram, kommenterade Schwarz.

Kopplingar till narkotikahandel

Både 18-åringen och 20-åringen har flyttat till Ulricehamn från andra delar av Sverige och har pekats ut som betydande aktörer inom narkotikamarknaden i området.

20-åringen döms även för försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Under hösten förra året ska han ha krävt en minderårig på 50 000 kronor för att tvinga honom att arbeta som springpojke inom narkotikahandeln. Vid vägran ska hot ha riktats om att skjuta honom i huvudet.

När pojken kontaktade polisen ökades skulden till 100 000 kronor.

Flera andra brott

Polisen hittade 312 gram amfetamin i en taklucka utanför 20-åringens lägenhet, vilket ledde till fällande dom för narkotikabrott. Han döms också för innehav av en mindre mängd kokain samt för grov olovlig körning.

18-åringen erkände att han under en fyradagarsperiod sålt droger via Snapchat under namnet "Candyuhamn" och döms för narkotikabrott.

Inget stort nätverk – men gängliknande beteende

Även om inget pekar på att 18- och 20-åringen är en del av ett större organiserat nätverk, beskriver åklagaren deras agerande som typiskt för gängmiljön.

– Den här typen av beteende är inte ovanligt i gängstrukturer, särskilt bötfällning och att tvinga andra att utföra tjänster, säger Natalie Schwarz.

Hon beskriver duons agerande som hänsynslöst och påpekar att hoten riktades utan någon tydlig konflikt i botten. Både åklagare och de dömda har fram till den 8 maj på sig att överklaga domarna.

 

Läs: Domen om fallet på krimfup.se

Läs: FUP om fallet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg