Västernorrlandsbo döms till sju års fängelse för narkotikabrott

Västernorrlandsbo döms till sju års fängelse för narkotikabrott

2024-07-16

En man från Västernorrland har dömts till sju års fängelse i ett stort narkotikamål, medan en annan man från samma region frikänns. Domen kom under tisdagen, där en tredje man från södra Sverige också döms till fyra års fängelse.

Tre män åtalade för narkotikasmuggling

Tre män, två från Västernorrland och en från södra Sverige, har stått åtalade för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott. En av männen från Västernorrland döms nu till sju års fängelse för narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Den tredje mannen döms till fyra års fängelse, medan den andra mannen från Västernorrland frikänns helt.

Rekordbeslag av narkotika

Polis och tull grep männen i februari efter att ha haft span på dem sedan december 2023. Vid gripandet beslagtogs nästan en halv miljon narkotikaklassade tabletter, vilket är rekord i Västernorrland. Männen åtalades för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott.

Missbruksvårdare och Sis-anställd inblandade

Den dömde mannen från Västernorrland driver ett företag som erbjuder vård och stödboende för personer med missbruksproblem. Den frikända mannen är anställd på Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå, som vårdar pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Nekar till narkotikasmuggling

Båda männen från Västernorrland nekar till narkotikasmuggling. Mannen som arbetar på Vemyra hävdade att han trodde han hanterade potensmedel, inte narkotika. Företagaren erkände narkotikabrott men menade att andra personer är ansvariga för smugglingen.

– Tveklöst finns det andra personer högre upp i hierarkin som ligger bakom det här, sa försvarsadvokat Per Svedlund.

Åklagarsidan analyserar domen

Extra åklagare Marina Amonsson uppger att åklagarsidan kommer att noggrant granska och analysera rättens överväganden innan beslut fattas om eventuella ytterligare åtgärder.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 


Foto: Polisen

Varukorg